Ne pregatim pentru sosirea bebelusului. Studiem listele facute, ce mai trebuie să procuram pentru a primi pregătiți pe noul sosit al familei. Ce se intampla cu noi la spital, ce nu poate lipsi din camera copilului, fara de care viata de bebelus nu e viata de bebelus? ... În schimb, nu avem o listă a acelor lucruri pe care fiecare copil are nevoie cu adevărat în următoarele două, trei, zece, optzeci de ani.
Sunt multe moduri in care ne putem pregati pentru sosirea bebelusului. Si nici nu trebuie ca toata lumea sa se pregateasca in acelasi mod. Dar se poate spune ca, atunci cand ne facem pregatirile pentru anii imediat urmatori, cam toti ne concentram atentia in acelasi directie.
Lista pentru trusoul bebelusului, lista pentru nastere, amenajarea camerei copilului - intrebarile se invartesc in jurul acelor lucruri pe care le scoatem de pe raftul magazinelor dintr-o singura miscare. Pe masura ce bebelusul va creste, chiar vom descoperi despre unele ca nu au fost nici atat de indispensabile pe cat credeam noi la inceput, iar altele, pe care nu le vom folosi nici macar o singura data.
În tot acest timp, avem un incă un list, cu lucruri ce se întâmplă în timp. Trebuie sa avem. O lista, un Top 10, fara viata care nu este cu adevarat viata, si de care fiecare bebelus are nevoie (mai exact: la care fiecare bebelus are dreptul) si care contribuie intr-o mare masura la cresterea functionalitatii, liniistii, numarului de clipe fericite ale unei familii.
Doar putini este pregătit și această listă. Ea este mai ușoară și mai dificilă decât celelalte, în acelasi timp. Este mai ușor deoarece nu necesită alocarea unui anumit sum de bani, în principiu toată lumea dispune de bunurile acestei liste. Si este mai dificila pentru ca necesita ceva care presupune o personalitate matura, coapta ... ceva ce nu gasim deloc pe rafturile magazinelor.
Asemeni topului 10 al trusoului bebelusului sau al celor necesare în camera copilului, diferite de la o familie la alta, nici această listă nu constituie o temelie pentru toate familiile; la fiecare pot diferă conceptele pe care le conține, sau ordinea în care acestea sunt hierarhizate. Ceea ce vom prezenta noi este doar una dintre variații.
Ce este important și durabil la această listă: există. Sa avem si asa ceva in minte atunci cand ne pregatim sa facem primirea unei noi vieti. Dacă e scrisă, cu atat mai bine; cuvantul scris sunt puteri, si ne ajuta sa ne reamintim ce este cu adevarat important pentru noi chiar si atunci cand trecem prin vremuri mai innorate sau prin orice alta circumstanta care ne-ar putea abate de la directia aleasa.
Asadar, 10 lucruri esentiale in cresterea si dezvoltarea psihica armonioasa:
În ordine aleatorie:
1. Dragoste
- ceea ce înseamnă un mare cliseu. Dar să reformulam, să-i numim mai degraba: acceptare. Orice vârstă ar avea, orice ar face. Noi l-am chemat la viata, si orice ar face (de la nesomn prin isteri pana la pubertate), acceptam. Comportamentul poate nu, dar pe copilul nostru - da. Sunt ușor de confundat, să nu uitam asta niciodată.
2. Reguli și limite
Copiii au nevoie de reguli pentru a ști ce să facă și ce nu, și ce consecințe sunt nerespectarea lor. Această limită sunt trasate de părinți, ei dau explicații cu privire la ce sunt necesare și tot ei sunt responsabili și pentru respectarea regulilor. Bineinteles, regulile se numara cu masura: daca sunt prea multe, pot dauna mai mult decat daca n-ar exista deloc.
3. Consecventa
O data ce am stabilit regulile, acestea vor functiona numai daca le respectam cu consecventa (si cum copiii invata in primul rand din exemplul dat de cei din jur, si parintii trebuie sa le respecte). Teoretic stim asta, dar totul tinde catre reducerea tensiunii: deseori ar putea parea ca cel mai simplu ar fi sa lasam de la noi numai sa fie liniste. Sa luam decizia de la bun inceput: nu vom face asta. Ne scutim de multe momente neplacute pe viitor, chiar daca pe termen scurt consecventa va parea o mare consumatoare de energie.
4. Rabdare, stapanire de sine
Cele amintite le vom putea atinge doar prin rabdare si stapanire de sine. Sa ne oprim, din cand in cand, si sa ne reamintim unele lucruri. Cum ar fi acela ca este doar un copil mic, care acuma invata. Isi incearca limitele, capacitatile, independenta. Iar noi suntem adulti. Noi suntem Parintii lui. Nu putem reactiona cu suparare si manie la isterii, capricii si necaz. Daca nu-l lasam sa ne enerveze, dupa un timp nici nu va face incercari sa ne scoata din pepeni.
5. Atentionare si disciplinare
Asocierea celor doua cuvinte pare nepotrivita la prima vedere, dar copilul primeste libertatea prin respectarea limitelor, iar acestea se pot impune numai prin disciplina. Prin aplicarea consecventa a unor reguli clare, hotarate, spuse pe intelesul copilului si carora este capabil sa le faca fata. Acestea trebuiesc reamintite cateodata copilului. Daca reusim sa aplicam punctele anterioare, copilul va sti sa-si corecteze comportamentul singur, fara a fi nevoie de vreo mustrare.
6. Pedepsire si recompensa
Acestea pot deveni instrumentele disciplinarii, cu conditia sa le utilizam inteligent si cu masura.Prin recompensa sa nu intelegem obiecte scumpe, nici stele de pe cer. Cele mai eficiente mijloace de recompensare a copilului mic sunt lauda, aprecierile pozitive, joaca impreuna (nu unul langa celalalt!), timpul petrecut impreuna, activitati vesele, si asa mai departe.
7. Ordinea zilei
Asemeni regulilor, copiii au nevoie si de o ordine a zilei. Normal, cateodata doar pentru a avea de la ce sa se abata. Dar in fond, ordinea zilei imbunatateste programul intregii familii, daca fiecare treaba isi are timpul ei: trezirea, luarea mesei, imbaierea, culcarea. Daca aceste ritualuri se intampla zilnic la momentul obisnuit si se succed in ordinea obisnuita, aceasta le confera si celor mai mici o senzatie de securitate.
8. Odihna si relatia de cuplu
Din momentul in care bebelusul vine pe lume, multi se transforma doar in mame, doar in tati. Da, functia de parinte este una de 24 de ore, dar indeplinirea exclusiv a acestui rol este imposibila. Sa nu uitam ca si noi avem nevoie de odihna, la fel ca toti oamenii. In afara de a fi parinti, de a fi mama sau tatic, trebuie sa ne acordam timp si pentru delectare, atat singuri, cat si in doi – cu partenerul de cuplu.
9. Explicatii
Privite prin ochii adultului, nenumarate reguli, fenomene, fapte, mecanisme ni se par absolut firesti. In schimb copiii de-abia acum se familiarizeaza si fac cunostinta cu acestea. Oricat de mici ar fi, putem si e nevoie ca sa le dam explicatii asupra lucrurilor, pe masura vocabularului lor. De ce un lucru este bun sau rau, de ce unul e permis, altul nu, cum functioneaza ceva, de ce avem unele senzatii uneori si ce fel de senzatii sunt acestea – pur si simplu nu exista un subiect care sa nu poata fi discutat cu copiii. Sa incepem doar, si imediat ne vom da seama ce partener grozav de discutii ni s-a oferit.
10. Povesti, jocuri, cantecele
Ceva care, din nou, ne poate parea evident. La începutut. Insa cu trecerea saptamanilor, lunii, ne putem surprinde ca, nici nu a fost niciodata joaca, doar treburile gospodaresti, alergatura dupa responsabilitati si ca nu ne mai am mai distrat cu un cantecel de saptamani intregi. Chiar daca ritmul vietii este foarte alertat, macar seara sa le faca sfinte, sa nu treaca fara macar o jumatate de ora de joaca, povesti, imbratisari, discutii. Acestea sunt niste momente minunate, care nu mai pot recupera dupa ce toate farfuriile sclipesc sau ... dupa ce bebelusul nici nu mai este bebelus, ci om in toata firea.