Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Cum alegem biberonul, tetina și suzeta?

25.10.2018
de catre
Cum alegem biberonul, tetina și suzeta?

Dacă planificați să introduceți, pe lângă alăptat și hrana cu lapte praf sau laptele matern veți avea nevoie de biberoane și tetine. Pare simplu, însă partea grea este alegerea acelui tip de biberon sau tetină care să fie potrivite bebelușului. Unii bebeluși reacționează foarte bine la hrana cu un anumit tip de biberon și refuză categoric un altul. Unii bebeluși au frecvent colici, alții regurgitează mai des. Multe biberoane sunt însă concepute pentru a preveni aceste probleme în alimentare, având o evacuare mai eficientă a aerului din sticlă.

Există și situația în care nu neapărat bebelușul are o preferință ci chiar mămica, dacă un tip biberon sau tetină are scurgeri sau are prea multe componente de curățat. Pentru început, trebuie achiziționat fie un singur biberon și câteva combinații diferite de tetine, fie două tipuri diferite de biberoane sau chiar kit-uri de nou-născuți. Puteți să vă interesați online sau prin intermediul prietenilor în legătură cu brandurile pe care să le alegeți.

Introducerea biberonului în hrănirea bebelușului poate fi o provocare, pentru că bebelușii sunt obișnuiți cu alăptatul și hrănirea de la sânul moale și cald al mamei. Producătorii sunt conștienți de această problemă și au introdus mai multe tipuri de sticle și tetine concepute pentru a simula alăptarea. Chiar și așa, până nu se încearcă , nu se poate ști care tipuri de biberoane sunt potrivite pentru bebeluș.

La ce să fim atenți când cumpărăm

Deoarece biberoanele și tetinele sunt vândute împreună ca un set, se vor folosi, cel mai probabil, tetinele ce vin cu biberonoul și vice-versa. În continuare vom afla care sunt opțiunile și lucrurile de care trebuie să ținem cont:

Tetinele - din ce sunt făcute tetinele ?

Puteți alege tetine din latex sau silicon. Tetinele din latex sunt mai moi si mai flexibile, dar, chiar dacă, față de cele din silicon, sunt produse din material natural, acestea nu sunt foarte rezistente, iar unii copii sunt alergici la ele. Tetinele de silicon sunt mai ferme și își păstrează forma un timp mai îndelungat.

Formele tetinelor

Modelul obișnuit al unei tetine este în forma de clopot sau dom. Acestea pot fi rotunde, anatomice sau ortodontice. Tetinele ortodontice sunt concepute pentru a se potrivi cerul gurii și gingia copilului, cu forma plată pe parte care se poziționează pe limba bebelușului. Pentru că tetinele cu varful plat se apropie cel mai mult de ceea ce bebelușul simte la sânul mamei, acestea ar putea fi o alegere buna dacă aveți de gând să alternați alăptarea cu hrănirea cu biberonul.

Dimensiune și flux

Tetinele vin într-o gamă de dimensiuni și cu trei viteze de curgere: lent mediu și rapid. Nou-născuții au nevoie, de obicei, de cea mai mică mărime cu cel mai lent fluxul, iar tetinele cu flux mediu și rapid se vor folosi pe măsură ce alimentația va crește în cantitate. Tetinele au marcaje pe etichetă în funcție de categoria de vârstă , însă nu trebuie urmate strict aceste categorii. Este posibil să trebuiască încercate câteva dimensiuni diferite pentru a găsi acel tip de tetină care funcționează cel mai bine pentru fiecare bebeluș în parte.

Important este să vă asigurați că bebelușul nu are dificultăți în a bea laptele, dacă fluxul este prea mic, sau să scuipe sau să se încece cu lapte dacă fluxul tetinei este prea mare. Laptele matern sau cel praf ar trebui să se scurgă în mod constant și nu în formă de jet din tetină. Acest lucru se poate întâmpla dacă debitul este prea rapid, sau dacă gaura tetinei s-a lărgit din cauza utilizării îndelungate. Pentru orice probleme legate de hrănire este indicat să consultați și pediatrul.

Biberoane

Cu mai mult timp în urmă a existat un singur tip de biberon: din sticlă.

În prezent puteți alege dintre zeci de opțiuni diferite: biberoane cu gâtul în unghi , biberoane cu garnituri de unică folosință, biberoane cu gât larg, standard sau din noua generație de sticlă.

Preocupările legate de chimicalele pe care ar putea să le conțină biberoanele d plastic, în special bisfenol-A (BPA), au dus din nou la creșterea interesului față de biberoanele din sticlă. Acestea pot fi mai scumpe, dar nu trebuie să fie înlocuite frecvent ca cele din plastic, doar cu excepția cazului în care se ciobesc, crapă sau se sparg. Dacă sunteți îngrijorați că se vor sparge, puteți cumpara huse speciale din silicon. Biberoanele din plastic sunt incasabile dar ele se deteriorează, așa că trebuie înlocuite în mod frecvent. Dacă sunteți preocupat de BPA, biberoanele sunt etichetate "BPA-free", iar principalii producători nu comercializează biberoane și accesorii pentru sugari care conțin BPA.

Suzete – latex sau silicon ?

În cazul suzetelor, acestea pot fi, în funcție de formă, rotunde, anatomice sau ortodontice. În timp ce forma potrivită pe care o vei alege depinde de ceea ce i se potrivește bebelușului tău (unii recomandă forma ortodontică doar pe timp de noapte), trebuie să știm că suzetele sunt, în funcție de materialele din care sunt fabricate, de două tipuri: latex sau silicon.

O suzetă bună este o suzeta care lasa căile respiatorii libere,astfel încât să nu incomodeze nici la supt, nici la respirație, nici la miscări ale capului, efectuate din gât. Dacă privim cu atentie un copil care folosește suzeta, vom observa cum suzeta atinge la fiecare tragere a sugarului fata copilului, astfel aceasta nu trebuie să jeneze nasul,buzele sau să îngreuneze respirația. Alegerea potrivită o poți face având în vedere câteva avantaje și dezavantaje:

Suzeta din silicon:
Avantaje: Se păstrază mult mai bine în timp decat cea din latex
Se sterilizează mult mai bine și mai ușor decat cea din latex
Au un design mult mai plăcut decat cele din latex

Dezavantaje: Nu este confecționată dintr-un material produs natural precum este suzeta din latex

Suzeta Latex:
Avantaje: Imita cel mai bine sânul mămici
Latexul este cauciucul natural, obtinut din arborele de cauciuc

Dezavantaje: Nu rezista la prea multe utilizări, se deteriorează mai repede ca cea din silicon
Alergia la latex (senzatia de mancarime) este o problema de sănătate cu o incidenta în creștere.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu