Nutriţioniştii au stabilit că există o legătură de cauzalitate între nivelul veniturilor obţinute de părinţi şi kilogramele în plus acumulate de propriul copil. La nivel mondial se manifestă îngrijorări serioase cu privire la faptul că un număr tot mai mare de copii ajung suprapoderali şi obezi, aspect ce conduce încă de la vârste fragede la un debut timpuriu al diabetului de gradul II şi al hipertensiunii arteriale. De asemenea, obezitatea în copilărie creşte riscul de obezitate şi la maturitate, cu principale consecinţe asupra apariţiei bolilor vasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
Dacă doriţi să stopaţi acest fenomen nociv pentru sănătatea copilului dvs. este important să cunoaşteţi cauzele acestuia, deoarece numai atunci veţi putea lua măsurile eficiente pentru a-l preveni.
Un număr de 109.634 de copii din Massachusett (SUA) au fost implicaţi în studiul ce are ca principal scop aflarea răspunsului la întrebarea privitoare la relaţia existentă între veniturile părinţilor, pe de o parte, şi activităţile fizice ale copiilor, privitul la televizor, dieta şi kilogramele în plus, pe de altă parte. Concluzia care se desprinde este una clară şi anume aceea că excesul de greutate este strâns legat de câştigurile părinţilor, 42,8 la sută dintre copiii ai căror părinţi au venituri de patru ori mai reduse decât cei proveniţi din familiile cu câştiguri substanţiale, fiind supraponderali. Cum se explică acest fapt? Simplu. Pe măsură ce venitul familiei scade, creşte consumul de alimente gătite în grăsimi, cu o frecvenţă aproape zilnică. De asemenea, lipsa banilor, fără de care părinţii nu-şi permit să înscrie copilul la activităţi sportive, are ca rezultat petrecerea de către acesta a unui timp mai mare în faţa televizorului. Totodată, copilul este privat şi de un consum normal de fructe, necesare pentru dezvoltarea lui armonioasă care, tot din pricina fondurilor reduse, scade semnificativ.
Observaţii similare se regăsesc nu numai în SUA, unde spre exemplu în partea de est a Los Angeles-ului 63 % dintre restaurantele tip fast-food sunt amplasate în imediata vecinătate a şcolilor, ci şi în Budapesta, unde fast-food-ul pe bani puţini este la mare căutare.
Printre antidoturile eficiente împotriva obezităţii se numără mesele regulate din care trebuie să elimine produsele zaharoase, băuturile răcoritoare, dulciurile, paste făinoase, chipsurile şi prăjiturile.
Amintim şi formula câştigătoare 5-2-1-0: cinci porţii zilnice de legume şi fructe, mai puţin de două ore pe zi în faţa ecranului, o oră pe zi de activitate fizică, respectiv 0 băuturi răcoritoare şi dulciuri bogate în zahăr.
Se mai recomandă ca ziua de naştere a celui mic să se desfăşoare fără exces de mâncare pentru acesta. Ideea este de a nu-i stimula creşterea apetitului faţă de alimentaţia cu care este obişnuit în restul zilelor.
Un lucru este cert: alimentele aparent mai ieftine ne vor face să plătim acum şi în viitor, chiar mai scump decât am crede.