Folosirea antidepresivelor în sarcină este un subiect destul de controversat și sensibil. Antidepresivele reprezintă principala opțiune de tratament în cazul femeilor însărcinate care luptă cu depresia. Administrarea lor presupune un anumit risc pentru făt, iar neadministrarea lor poate însemna un risc pentru gravidă și siguranța ei.
n lucru important de știut este faptul că depresia poate să apară tocmai ca urmare a modificărilor hormonale care au loc în cazul unei sarcini, chiar dacă se spune că hormonii din timpul sarcinii au rolul de a proteja femeile de depresie. Sarcina poate declanșa o mulțime de emoții puternice și copleșitoare pentru viitoarea mămică, mai ales dacă ea nu are un sprijin solid în viața sa.
1. Antidepresivele în sarcină sunt uneori necesare
Unii specialiști resping din start ideea de antidepresive în sarcina gândindu-se strict la sănătatea fătului. Dar ce facem cu gravida care suferă de depresie și care este predispusă un comportament neadecvat? Tratamentul este necesar și esențial în cazurile grave de depresie pentru că altfel riscăm ca gravida să nu urmeze o îngrijire prenatală corespunzătoare și să nu își poarte de grijă, iar toate aceste lucruri se răsfrâng asupra fătului.
Deci, ce e de preferat?
• administrarea antidepresivelor pe perioada sarcinii și acceptarea unui risc mic de a se întâmpla ceva cu fătul ?
• neadministrarea antidepresivelor și asumarea riscului că bebelușul se va naște cu diverse probleme de sănătate pentru că mama nu a avut suficientă energie pentru a-și purta de grijă în aceste nouă luni de sarcină?
2. Unele antidepresive pot fi administrate în siguranță
Există și antidepresive care nu presupun niciun risc asupra evoluției sarcinii, cum ar fi anumiți inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină sau antidepresivele cliclice. Se poate trata depresia în sarcină în siguranță și la finalul celor nouă luni, mămica să fie fericită, iar bebelușul sănătos.
Important este să iei legătura cu un medic specialist pentru un control și să vezi exact ce fel de antidepresive sunt potrivite pentru situația ta.
3. Depresia netratată în sarcină poate duce la o naștere prematură
Spuneam mai devreme că neadministrarea antidepresivelor are la fel de multe riscuri asupra fătului ca administrarea lor. Prețul pe care îl poți plăti pentru o depresie netratată este foarte mare:
• naștere prematură;
• greutate mică a bebelușului la naștere;
• întârzieri în dezvoltare;
• depresia postnatală;
4. Tratamentul cu antidepresive nu ar trebui întrerupt pe durata sarcinii
Dacă ai început un tratament, nu îl întrerupe decât dacă medicul tău îți recomandă acest lucru. Dacă întrerupi tratamentul în perioada sarcinii, riscul ca depresia să revină după naștere este de 5 ori mai mare!
În plus, întreruperea tratamentului antidepresiv poate aduce după sine și simptome precum:
• greață și vărsături;
• oboseală;
• insomnie;
• anxietate;
5. Pune în balanță beneficiile și riscurile antidepresivelor
Înainte de a lua orice medicament în sarcină nu uita să pui în balanță beneficiile și riscurile, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul antidepresivelor. Nu opta pentru ele decât dacă este absolut necesar, iar acest lucru va fi stabilit de către un medic specialist.
De multe ori, ceea ce pare o depresie, poate fi doar o acumulare de oboseala sau o zi mai proastă. Gândește-te la faptul că urmează să fii mămică, iar acest lucru este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții!
Avem noi o recomandare de tratament antidepresiv: sesiune de shopping pe
babytrend.ro ;
Aici vei gasi:
• multe hăinuțe;
• alte produse pentru bebeluși;
Cu noi, te binedispui pe loc!