Il surprinzi dimineata, in patut, gangurind la imaginile rosii de la protectia laterala sau ridicand manutele sa apuce jucariile din caruselul de deasupra lui. Stii ca este un copil vioi si sanatos, stii ca a avut un somn linistit, ca durerile de burtica nu il mai incomodeaza si ca este receptiv la noutati. Acum este timpul sa intervii cu jucarii bebe educative , mai ales ca dupa varsta de 3 luni atat auzul cat si vazul sunt destul de dezvoltate cat sa ii permita sa apuce jucariile in mana, sa isi coordoneze miscarile, sa distinga culorile (in special culoarea rosie) si luminile. Reuseste mai bine sa distinga sunetele care vin din fata lui si care au o frecventa mai inalta, tocmai din acest motiv sunt indicate jucariile care contin mereu melodii pe note mai inalte. Dupa 3 luni copilul distinge atat de bine formele, culorile si luminile incat va incepe sa iti zambeasca daca iti vede chipul. Iti va recunoaste vocea mai mult decat a altor persoane pentru ca te-a auzit din pantec cum ii vorbeai dar, mai mult decat atat, va deveni entuziasmat cand va reusi sa isi coordoneze eficient, nu din intamplare, miscarile pentru a apuca jucaria preferata.
Condamn foarte mult conceptia unora care considera ca un copil mic este nestiutor, ca tot ceea ce face este sa pape si sa doarma, ca ar trebui lasat in patut pana la un an cand, deodata, se dezmeticeste si incepe sa faca toate lucrurile pe care orice copil cu o dezvoltare normala le face. Creierul unui copil se dezvolta la fel de repede ca si restul corpului iar puterea lui de invatare este uimitoare daca ai rabdare sa ii arati, explici, sa ii repeti astfel incat sa faca singur corelarile necesare. Jucariile educative aduc o mare contributie dezvoltarii senzoriale a celui mic prin indeplinirea mai multor factori: suprafete neuniforme cu senzatii diferite la atingere, culori si tipare geometrice, sunete si lumini, astfel incat prin joaca el simte, atinge, vede si din toate acestea invata in fiecare zi ceva nou despre lumea in care va creste.
Multitudinea de jucarii educative din zilele noastre poate fi uneori covarsitoare astfel incat sa nu stii ce sa alegi astfel incat sa fie potrivit etapei de dezvoltare. O jucarie care este prea simpla nu ii va atrage atentia si se va plictisi repede, pe cand o jucarie dedicata altei etape de dezvoltare va fi prematur introdusa in joaca. Totusi, asta nu este marele pericol atunci cand alegi jucariile educative pentru copii, ci siguranta celor mici cand se joaca cu ele. Multe jucarii gasite in comert nu contin certificate de provenienta, contin piese mici care pot fi inghitite de cei mici, au parti care se demonteaza prea repede si pot rani copilul, vopselurile sunt de multe ori toxice iar jucaria nu rezista montata mai mult de o zi in urma controlul de calitate facut de bebelus prin aruncare, lovire si muscare. Toate acestea sunt criterii de care trebui sa tii cont atunci cand alegi o jucarie pentru cel mic.
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este posibilitatea curatirii si igienizarii eficiente a jucariilor, avand in vedere ca, aproape toate ,vor fi gustate din plin, chiar si cu mancarea in gura. Daca alegi o jucarie din material textil asigura-te ca o vei putea spala sau curata, iar daca alegi una pe baterii fii sigura ca acestea sunt asigurate cu un surubel care sa previna iesirea lor. Totodata varianta sigura si corecta ar fi sa alegi jucarii educative de la marile firme producatoare, acestea vor fi mereu suspuse testarii suficiente inainte de a fi lansate pe piata, vor fi concepute mereu cele mai sigure si nontoxice materiale si vor fi incadrate corespunzator varstei sau etapei de dezvoltare. Pretul este justificat si de faptul ca raman intregi ani buni dupa folosire iar pe site-ul BabyTrend gasesti o multitudine de astfel de jucarii educative pentru micutul tau.
O jucarie noua azi, un pas mic in dezoltarea lui dar un pas mare catre adultul ce va deveni cu fiecare "caramida" pe care tu o pui in "temelia" dezvoltarii lui.