Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Prima baita, de la dificultate la placere

25.10.2018
de catre
Prima baita, de la dificultate la placere
L-ai adus acasa, l-ai pus pe pat si tot ce poti face e sa admiri acea bucatica mica de om, rupta din tine si din cealalta persoana importanta din viata ta. Acum, acele cateva kilograme de omulet, devin principala ta sursa de inspiratie, putere, iubire, calm si serenitate dar in acelasi timp poate deveni si sursa de frustrare sau iti poate pune la indoiala calitatile parintesti.
La spital ai invatat cum se spala un bebelus in mai putin de 2 minute, asistentele au fost destul de grijulii incat sa iti dea sfaturi, sa te ajute, dar, parca, tot nu poti prinde curaj sa ii faci prima baita. Ti-e frica sa nu raceasca, sa nu il poti clati bine, sa nu il poti spala, sa nu faca alergie la produsele folosite, sa fie apa prea fierbinte sau prea rece, per total, fiecare scenariu posibil care iti vine in minte te descurajeaza tot mai mult. Din dorinta de a nu-i face mai mult rau decat bine eziti dar apoi te aduni din compulsia de a-i vedea degetelele mici, de a-i mangaia pielea, de a-i relaxa muschiuletii care au stat in spatiul mult prea mic din burtica ta din ultimele luni.
Presiunea de a face toate lucrurile perfect incepe sa se vada in agitatia pe care deja i-o transmiti copilului. Acesta incepe sa planga pentru ca simte ca se intampla ceva, pentru ca timp de 9 luni a invatat sa te cunoasca si actioneaza din instinct asa cum stie el mai bine: sa planga. Presiunea creste cand il bagi in apa si simte ca se schimba ceva, chiar daca in cele 9 luni a stat in lichid, plange fie dupa confortul pierdut, fie datorita faptului ca nu ii place senzatia. Incepi sa te indoiesti daca actionezi sau nu cum trebuie, ai grija sa nu ii uzi buricul, sa nu apesi prea tare, sa ii tii capul si sa nu ii dai apa in ochi, toate acestea in timp ce resimti durerile de dupa nastere . Hormonii iti accentueaza panica, senzatia ca nu faci nimic bine si incepi sa te indoiesti daca vei putea sau nu sa ai grija de acel mic copil, care, depinde in totalitate de tine.

Baita bebelusului tau nu ar trebui sa fie un moment frustrant ci trebuie sa fie o activitate tamaduitoare sufleteste si trupeste pentru amandoi. Iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura de asta:
1. In primul rand, daca e frig afara, incalzeste camera in care copilul urmeaza sa faca baie, nici prea tare, doar cat sa reduci diferenta de temperatura intre apa in care ii faci baita si restul incaperii.
2. Pregateste dinainte tot ce ai nevoie in timpul sau dupa baia bebelusului si dezinfecteaza cadita inainte de fiecare folosire
3. Alege o cadita bebelusi care sa iti faca intreaga experienta mai usoara. O cadita anatomica, cu dubla pozitionare (una pentru cand copilul va sta pe spate si alta, pozitionata in partea opusa pentru cand copilul poate sta in fundulet singur) sunt special concepute pentru copii si iti va face munca mult mai usoara. Cadita anatomica asigura copilului o postura sigura, usor inclinata si sigura datorita faptului ca nu va aluneca in apa. Dupa cum stii, copii se pot inneca in timp record chiar si in cativa centimetri de apa daca sunt nesupravegheati, acest risc creste insa daca aluneca in cadita in care sunt pusi.
4. O alta varianta poate fi si alegerea unei cadite piscot cu suport anatomic separat, cele doua putand fi folosite separat sau impreuna.
5. Daca nu reusesti sa aproximezi temperatura apei, nu ai un termometru sau nu te bazezi pe "incercarea" apei cu cotul, atunci alege o cadita cu termometru inclus. De multe ori ele nu afiseaza gradele dar arata un anumit simbol (de exemplu o fata zambitoare) atunci cand apa este potrivit de calda pentru baia bebelusului
6. Un suport de cadita pentru copii este foarte necesar parintilor care sufera de dureri de spate in timpul baitei copiilor, este foarte usor de pliat si de folosit, oferind in acelasi timp siguranta si stabilitate in timpul baitei datorita picioarelor antiderapante.
Importanta alegerii unei cadite bebelusi potrivite copilului tau dar si oferirea unui grad de confort atat bebeluslui cat si parintilor pe intreaga durata a baitei creste cu atat mai mult cu cat se recomanda baia generala zilnica bebelusilor dupa ce se usuca buricul, atat din motive de igiena cat si ca o terapie de relaxare inainte de culcare. In cazul in care inca nu ai facut din baia zilnica o experienta placuta sau te plangi inca de dureri de spate, atunci nu iti prelungi suferita si alege o cadita bebelusi potrivita nevoilor tale dar si ale bebelusului tau. Doar asa vei putea fi un parinte mai bun pentru ca nu vei mai fi stresata, obosita si nu vei avea dureri de spate si te vei putea bucura de perioada mult prea scurta a inocentei.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu