Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Stocarea laptelui matern

25.10.2018
de catre
Stocarea laptelui matern

Mamicile de îngrijire aleg să alapteze și au posibilitatea de a face, mai mult ca sigur se vor intalni și cu procedura pomparii laptelui matern. Poate ca doar sa se clarifice nevoile bebelusului si se echilibreaza lactatia, poate ca pana la sfarsitul perioadei de alaptare. Dar ce se întâmplă apoi cu laptele pompat? Unde-l putem pastra, pentru cat timp, si ce-l putem folosi mai tarziu?

De ce sa pompam?
Inițial, poate, doar pentru declanșarea lactației. Mai tarziu, poate pentru ca avem prea mult lapte. "Surplusul", dacă este cazul, putem preda la secțiile de colectare a laptelui matern, ori putem oferi altor mamici din anturajul nostru despre care știm că au nevoie de el, sau, putem congela spre uz propriu, pentru perioade mai puțin imbelsugate.

Aceste rezerve pot fi utile atunci cand, eventual, ne scadem laptele sau cand dorim sa ne luam timp liber, cand ne dorim o noapte de somn fara intrerupere, lasand alaptarea pe seama taticului sau a unui grandic.
Normal, ca și în alte înghețate alimente, laptele frozen nu va avea aceleași arome ca cel cel proaspăt; s-ar putea ca unii copii să nu-l accepte astfel, ci numai în stare proaspata. În astfel de cazuri, vom putea folosi ca materie primă pentru primele meniuri de completare a unui aliment al bebelușului, la legumele de fructe, fructele pireuri etc.

Cum se pompează laptele matern ?
Pentru ca laptele matern sa poata fi stocat pe termen lung si in conditii de siguranta pentru sanatatea copilului, trebuie sa respectam anumite reguli de igiena inca de la momentul pomparii acestuia.
Dupa o spalare riguroasa un mainilor, spalam cu apa sau stergem bine sanul, numai dupa ce sa incepem pomparea.
Indiferent dacă se utilizează laptele în stare proaspătă pentru a fi hranit imediat cu un bebeluș, ori destinat congelării, aparatele de pompare trebuie dezasamblate și dezinfectate cel puțin o dată pe zi. Unii pun ramasag doar pe sterilizarea după fiecare utilizare. Dacă nu dețineți aparate de sterilizat speciale pentru acest scop, piesele pompei care intră în contact cu laptele se pot fierbe în apă timp de o jumătate de oră, pentru o eficiență dezinfectantă.

Ce "termen de valabilitate" sunt laptele matern stocat?
Daca respectam conditiile prezentate anterior, laptele matern rezista chiar pana la 8-12 ore la temperatura camerei, fara refrigerare. În frigider (la o temperatură de 4 grade sau mai mică) stați două-trei zile, iar frigiderul păstrează până la 6 luni (unii cercetători afirma chiar un an de zile).
Nu putem fi siguri că laptele este mai bun decât după ce a fost dezghețat; daca cumva contine bucati solide si dupa decongelare, sau sunt aspect branzit, miros acrisor, este interzis sa-l oferim bebelusului.

Cu toate că laptele se poate păstra pentru perioade lungi, trebuie reținut că datele de mai sus sunt relative și aplicabile la bebelusi sanatosi. În cazul în care laptele stocat devine hrana unui copil bolnav sau nascut prematur, se acordă atenție sporită de dezinfectare a mâinilor, sanilor și instrumentelor de pompare și nu se aduce la aceste copii lapte care a fost păstrat timp de mai mult de o oră la temperatura camerei, de două zile la frigider, sau de trei luni în congelator.

In ce se congeleaza laptele matern?
Conditiile de baza pentru pastrarea indelungata a laptelui matern sunt recipientul steril si inchiderea ermetica a acestuia. Majoritatea pompelor de san au, separat, ca si accesorii, pungi de unica folosinta pentru congelare. Daca putem procura suficiente, sunt perfect potrivite borcanasele de mancare pentru copii, intrucat acestea se pot si steriliza, si inchide ermetic. Mai putin potrivite (sau mai exact, deloc potrivite) sunt diferitele pahare de plastic de smantana, iaurt, cutii de plastic de margarina – o data pentru ca nu pot fi fierte o jumatate de ora pentru a le dezinfecta, apoi pentru ca sunt greu de inchis ermetic. Sa scriem intotdeauna pe sticlele sau pungile congelate data pomparii, ca sa stim cam pana cand le putem folosi si in ce ordine.

Decongelare
Imaginea laptelui matern congelat nu este una tocmai placuta ochiului, la inceput poate parea bizar. I se separa componentele, grasimea i se aduna la suprafata, iar mirosul e de-a dreptul neobisnuit (in unele cazuri excesiv de dulceag, in altele acrisor). Decongelarea in cuptorul cu microunde este contraindicata deoarece microundele distrug proteinele responsabile cu protectia impotriva bolilor. Recipientul congelat se aseaza intr-un vas cu apa calda de pana la 60o , ca sa se dezghete. E bine sa-l agitam din cand in cand, pentru ca si grasimea si proteinele lipite de peretii recipientului sa se poata omogeniza cu restul laptelui.
Dupa decongelare, laptele nu mai poate fi nici fiert, nici pastrat pentru mult timp; sa decongelam doar cantitatea necesara pentru ziua respectiva.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu